miercuri, 8 decembrie 2010

Cozonacului cu nuca si stafide Retete pentru cozonaci pufosi

Ingredientele gospodinei :
Pentru aluatul cozonacului cu nuca si stafide, gospodina va folosi următoarele ingrediente:
1 kg fâină,
8 gălbenuşuri,
4 albuşuri,
200 g zahăr,
250 g unt,
2 linguri ulei,
lapte cât se cere (circa 1/2 litru)
1 lingură esenţă de rom+ vanilie.
50 g drojdie proaspata
1 linguriţă rasă de sare.
Pentru aluatul cozonacului , gospodina va folosi următoarele ingrediente :
500 g nuci măcinate
200gr stafide
350 g zahăr pisăt
un praf de sare
jumate ceaşcă lapte
si albuşurile de la ouăle ramase de la aluat (după punctul 10 de mai jos)
1. Intr-un vas cu lapte căldut cu zahăr desfacem drojdia ( in aceasta fază laptele trebuie să fie căldut !!! )
2. Oparim intr-o oala ce ne e la indemana, 5 linguri de făină cu puţin lapte fierbinte, si amestecăm bine de tot. ( in aceasta fază e recomandăt ca laptele să fie clocotit)e necesăr să amestecăm bine pentur a evita apăritia cocolosilor
3. Astfel acest aluat (maiaua),o vom amesteca cu drojdie si puţină făină , pe urmă o punem la dospit intr-un vas rosu ( laun lco cald cu un mic prosop deasupra)
4. Luăm gălbenuşurile si el amestecăm cu sare, apoi cu zahăr , până când acesta va prelua forma unei creme spumoase. Recomandarea specialiştilor de la cozonaci.info e aceea de a pisă zahărul inainte !
5. Se toarnă continutul din vasul rosu peste restul de făină cernută si tinută la cald amestecând pe rand gălbenuşurile, apoi timp, se freacă gălbenuşurile, întâi cu sare, ca să-se închidă la culoare, apoi cu zahărul pisăt sau dăcă este tos, cernut printr-o sită fină şi turnat câte puţin peste gălbenuşurilapte călduţ şi albuşurile bătute spumă.
6. Se frămantă maxim 20 minute
7. Adăugăm ulterior uleiul, esenţă de rom dăr si untul topit ( aici recomandarea noastră fiind un pic cate un pic .Dăca acesta e mult prea tare se adăuga lapte.
8. Si vom pune totul la crescut, pentru a creste două trei ore
9. pregatim masă de lucru, o ungem cu ulei pe urmă, ne ungem mainile cu unt topit si luăm din aluat si-l vom intinde pe masă
10. Intre timp pregatim crema ( vezimai sus ingredientele necesare furnizate de specialiştii nostri)
11. preparare umplutură cozonac : Luăm nucile si le trecme pri masina cu zahărul pisăt şi cu un vârf de linguriţă de sare ,albuşurile bătute spuma + stafidele
12. totul vom opari cu laptele clocotit ( jumatatea de cescuta furnizată mai sus la ingrediente), până când avem o forma consistentă
13. Rulăm aluatul cu umplutură si aşezăm cozonac ul in tăvi unse cu unt si presărate cu făină m după aceea punem ouăle ( ungem bine )
14. recomandarea specialiştilor de la cozonaci.info e aceea să lăsăti încă 30 minute totul in tava pentru a mai creste si după aceea să introduceti in cuptor pentru maxim 50 60 minute
15. cat despre timp, evident ca se lăsă la aprecierea gospodinelor, in functie de performantele cuptorulu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu