miercuri, 8 decembrie 2010

Cozonac cu nuca ca la mama acasa

Cozonac cu nuca I
08-12-2010


recomanda  tipareste 
Carte bucate

Categorie: Cozonaci
Specific: romanesc
Timp preparare: laborios
Nr. portii: 12
Calorii: 400 cal.
Evenimente: Paste, Craciun
Status: testat

Poate a venit momentul sa pregatesti o masa ca in familie la tine acasa anul acesta si ca variatie sa-ti inviti si parintii si socrii.

Nu e deloc asa dificil cum pare la prima vedere, mai ales ca am pregatit pentru tine cateva retete simple de cozonac cu nuca, fara de care nici nu se poate discuta de o masa traditionala. Asa ca pune-te pe treaba si gandeste-te la admiratia pe care o vei starni cu talentele tale culinare, cand vei pune pe masa acest cozonac cu nuca. Exista mai multe retete de cozonac cu nuca in functie de umplura si aluat, reteta aceasta fiind una dintre ele.

Ingrediente

1 kg faina
300 grame zahar
200 grame unt
8 linguri ulei
50 grame drojdie
1/2 litru lapte
1 lingurita rasa sare
8 oua
cat de multa nuca macinata
mirodenii (coaja rasa de lamaie, esenta rom, zahar vanilat)

Mod de preparare

Aluatul
Amestecam 200 ml lapte fierbinte cu 250 g faina si se toarna peste toata faina;

Se amesteca cu o lingura de lemn apoi se framanta putin cu mana pentru a nu se forma cocoloase;

Apoi se face maiaua: drojdia cu o lingurita rasa de zahar si putin lapte caldut se lasa la crescut;

Dupa ce a crescut se toarna peste faina;

Galbenusurile de la cele 8 oua se amesteca cu zaharul si cu laptele ramas plus sarea si uleiul. Atentie: uleiul se toarna putin cate putin ca la maioneza;

Se framanta bine cu mana si atunci cand s-au incorporat (fara cocoloase), se toarna untul topit (caldut) si mirodeniile si se mai framanta pentru inca 15 minute;

Umplutura pentru cozonac cu nuca
Albusurile de la cele 8 oua, batute spuma cu o cana de zahar (dupa gust), in care se toarna nuca data prin masina de tocat.

Niciun comentariu:

Trimiteţi un comentariu