miercuri, 8 decembrie 2010

Cozonac cu stafide,nuca si cacao 2010

Cozonac cu stafide,nuca si cacao

Ingredientele gospodinei:

  • 700 g faina (cernuta)
  • 200 ml lapte
  • 300 g zahar
  • 100 ml ulei
  • 50 g unt ( pt runs tava)
  • 5 oua
  • 3 galbenusuri
  • sare cat se poate apuca intre degete
  • un cub de drojdie proaspata
  • esente ( esenta de rom de vanilie)
  • 100 g nuca
  • coaja rasa de lamaie+ portocala
Preparare cozonac cu stafide, cacao si nuca .
Reteta usoara si simpla
pentru aluatul cozonacului cu cacao si nuca  traditional, gospodina va proceda astfel :
  1. Mai intai si mai intai trebuie sa ne ocupam de drojdie.O desfacem peste putin lapte indulcit( nu fierbinte) si o lasam sa creasca..Adaugam cateva linguri de faina .
  2. Luam pachetul de faina.Il cernem.In mijlocul lui facem o mini gaura, ca si cum am incerca sa batem pe masa de lucru.Depozitam in acest mini-spatiu , continutul de la numarul 1 framantam.Depozitam intr-un lighean de bucatarie si punem un prosop curat deasupra
  3. Luam ouale si le adaugam intr-un mixer. Setam o viteza potrivita a acestuia in functie de performantele aparatului de mixat. Luam ouale cu grija si le mixam bine, pana cand devin o masa spumoasa. Adaugam putin cate putin zaharul, in ideea de a-l incorpora.Adaugam cateva linguri de cacao si astfel totul trebuie sa devina o pasta foarte supla.Acum avem si umplutura de cozonaci
  4. Peste stafide ,turnati sticluta de esenta de rom si amestecati putin. Lasam stafidele sa se imbibe bine cu rom.Vor avea un gust imperial cand le veti incorpora aluatului. Nu numai olfactiv veti fi incantata dar si vizual. Prezenta romului in stafide le va oferi o culoare demna de servit celor dragi, prin savoarea de la final !
  5. Impartim aluatul dpospit in tot atatea bile de alaut, cate tavi de copt avem. Pregatim masa de lucru, pe care o vom infaina in prealabil . Si intindem cu facaletul ( ustensil pentru baking floor) coca, pana cand suntem in prezenta unei plansete de faina.
  6. O vom tapeta cu umplutura, conform unei actiuni ritimice si uniforme,  si vom presara nuca rasa peste umpluturaa, apoi vom inrola conform cozonaceilor si vom depune aluatul cu umplutura in recipientele de copt.
  7. Sfatul editorilor www . cozonaci .  info, e acela de a lasa coca sa se odihneasca in tava( sa creasca) pozitionata fiind langa o zona calda.
  8. Depozitam cu grija tavile in cuptor si lasam sa se rumenasca bine ( indicator vizual pentru coacerea finala) iar dupa aceea ii depozitam cu grija si ii scoatem din tava de dupa racire.
  9. Pentru gospodinele ce nu poseda un aparat de gatit cu performante de ultima generatie, se poate recomanda ungerea cu galbenus de oua, sau chiar cu apa cu zahar a suprafetei cozonacilor , inainte de a fi introdusi in cuptor, tocmai pentru a evita arderea acestora.
  10. Pofta buna. iubite gospodine !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu